Vad är Cashback?

Du har kanske hört begreppet Cashback, pengar tillbaka eller Kickback, men inte helt förstått vad detta är eller hur detta fungerar? Oroa dig inte, vi kommer här att ge dig en förklaring på vad det är, hur det fungerar och hur det egentligen är möjligt.

Vad är cashback, pengar tillbaka eller kickback?

Dessa 3 begreppen betyder precis samma sak! Cashback är nämligen enkelt förklarat engelska för “pengarna tillbaka” och beskriver ett begrepp där du som köpare av en vara eller tjänst får pengar tillbaka efter ditt köp. Cashbacken är oftast en procentandel av det du betalade för varan eller tjänsten.

KickBack är varumärket till KickBack AS och betyder på engelska “pengar tillbaka” eller cashback. Alla dessa 3 begreppen betyder alltså samma sak.

Begreppet cashback kommer från USA, men som med många andra trender spridde det sig snabbt till andra delar av världen. Här hemma i Skandinavien har vi som vanligt varit lite trögare med nya trender och först i slutet av 2000-talet kom de första lösningarna för cashback.

Olika banker och kreditkortsföretag experimenterade med cashback på sina kort, men först i 2009 blev det allmänt tillgängligt i Skandinavien efter lanseringen av KickBack - tjänsten som du just nu besöker. Hos oss är Cashback tillgängligt för precis alla, utan att behöva låsa sig till ett kreditkort, ett företag eller en enkel butik.

Hur fungerar cashback?

Det är väldigt enkelt att få cashback, men det är inte alla butiker som ger det. KickBack, tjänsten du besöker nu, är Skandinaviens äldsta cashback-tjänst och här hittar du över 300 nätbutiker som ger dig pengar tillbaka, eller cashback som vi kallar det.

För att få cashback i dessa butiker måste du bli medlem i KickBack (gratis) och därefter klicka dig in på nätbutikerna via KickBack. Då vet butikerna och vi att du har handlat via KickBack och vi får då en provision för detta köpet. Denna provisionen delar vi självklart med dig och kallar för cashback.

Hur är det möjligt att ge pengar tillbaka?

Många undrar hur det kan vara möjligt och det är ganska enkelt. Varje år handlas det nämligen för mer än 40 miljarder kronor i svenska nätbutiker. Samtidigt använder nätbutiker flera miljoner av kronor på annonsering för att nå nya kunder och väldigt lite pengar för att behålla sina existerande kunder. Genom att ge dig pengar tillbaka när du handlar, får nätbutikerna både nya kunder till en fast pris och de existerande kunderna blir mer lojala. Nätbutikerna betalar nämligen provision för varje köp till oss och det mesta av denna provisionen betalar vi tillbaka till personen som gjort köpet i form av cashback.

Vad är skillnaden mellan cashback och bonuspoäng?

Cashback och bonuspoäng är två helt olika saker. Bonuspoäng, medlemsbonus, Eurobonus, Norwegian Reward och alla andra bonus program eller lojalitetsprogram är någonting helt annat än cashback. Dessa tjänster låser dig i stort sett till en eller några få butiker och ger dig bara poäng mot att du handlar i dessa butiker. Dessa poäng kan ofta bara användas mot att du handlar i dessa butiker och ger därmed mycket begränsad nytta.

Cashback betyder som den engelska översättningen, pengar tillbaka. Man får alltså pengar tillbaka rätt in på kontot och kan själv välja vad man vill använda pengarna på. Med cashback blir man inte låst till att köpa flera flygbiljetter, mer kaffe eller bara handla i utvalda matbutiker.